bij avond


bij avond 1.0

in, tijdens de avond

Algemene voorbeelden


Het vanzelfsprekende achterhouden van geleende boeken, en dat door mensen die iedere bij avond geleende eetlepel suiker al de volgende ochtend vroeg onmiddellijk na het opengaan van de winkels kwamen terugbezorgen onder duizend bedankjes en duizend overbodige excuses, maakte me ook nu weer boos en treurig.

Engelenplaque, A.F.Th. van der Heijden,

Ik droeg slechts een dun jack en daaronder alleen maar een overhemd [...]. Ik was niet voorbereid geweest op deze zeereis bij avond.

Ongewenste zeereis, Maarten 't Hart,

bij avond 2.0

bij het afnemende licht of in de duisternis van de avond; ook: bij het dan aangestoken kunstlicht

Algemene voorbeelden


De foto's van lichtvlekken op nat, glimmend asfalt bij avond of van vage landschappen die mogelijk uit een rijdende auto zijn genomen, moeten de strenge, constructivistische schilderijen beïnvloeden en omgekeerd.

NRC,

Slechtzienden hebben vaak baat bij grotere contrastverschillen. Zo kan het gemakkelijker zijn melk in een donkere mok te schenken dan in een witte. Een deurklink in een contrasterende kleur is gemakkelijker te vinden. Tè grote contrastverschillen kunnen echter ook weer hinderlijk zijn, omdat ze veel vragen van het aanpassingsvermogen van de ogen. Een voorbeeld hiervan is een raam bij avond waar geen gordijnen voor hangen.

http://www.optiek-depauw.be/zien/oogafwijkingen.htm

Louis' hert was een eland die in brons was opgericht om de gesneuvelde Canadese soldaten te herdenken, een beest dat bij avond net echt leek, met een gewei van reusachtige bladeren die opwaarts vlotten.

Het verdriet van België, Hugo Claus,